En jobbade och en tog det lugnt

Efter en natt med mer regn, vaknade vi till en nästan soldag. Lite lätt vind och faktiskt rätt kyligt med endast +10 ute. Inte en dag att vara ute i med andra ord. Men jag hade redan bestämt att ta en lång skön dusch med lite massage så vädret var perfekt till det. JR var ute och försökte plocka hundbajjor vilket inte är det lättaste att göra efter att det regnat. Nu ska jag inte ge någon ingående beskrivning av detta utan går vidare med hur vår dag varit.

Trots mörka moln som rörde sig runt vår by har det inte fallit en enda droppe idag. JR körde till vår vedleverantör och köpte mer ved idag samt gjorde en del inköp på Super-U. En titt in på Brico och en vattenpump till ett bra pris fick följa med hem. Nej, vi har inte översvämning någonstans utan det är till poolen för att kunna pumpa ut vatten efter att det regnat häftigt. Det har stigit 10 cm sedan JR släppte ut vattnet och nu vill han ha ut det. Men det får bli en annan dag för det tar tid att göra inköp och allrahelst då det är en svart fredag.

Jag stannade hemma med hundarna och tog en riktigt skön spa dusch. Lyssnade på fin frans musik och bara njöt av dagen. Gick ut och hjälpte JR då han kom hem med sina fynd. Jag är ju gubevars stuvningschef i vår familj. Turbo hade bevakat fönstret mot grinden hela tiden JR var borta. Långa suckar hörde jag och saknaden var oerhörd lät hon mig förstå. Lyckan var total när hon hörde Mackan backa in framför grinden.

Lukten av denna gryta är bara såååå god. Jag älskar grytor under de månader då vädret är lite kyligt och nu börjar mina grytmånader. Detta är en korvgryta som JR lagade igår och den består av en del olika korvar som jag inte ens kan namnet på, lök, svamp och grönsaker i en basilikakryddad tomatsås. Nu ska vi inte äta den ikväll utan det blir lördagsmiddagen och kommer vara ännu godare då. Jag är en grytälskande människa och även en gratängmänniska. Detta att kunna göra ett fat med massor av goda saker för att sedan låta det koka ihop i ugnen är något som jag också älskar. Vad äter ni under kalla månader?

Nu vet jag med all säkerhet att alla som läser min blogg inte ens har vår temperatur. En del har betydligt kyligare och en del varmare. Så nu funderar jag på om ni äter annat under de sk vintermånaderna än under sommaren. Skulle vara roligt att få veta. Det är nämligen så att jag följer en facebooksida där folk som bor här i södra Frankrike har och nu när det vankas mot jul var det någon som beklagade sig över att det inte fanns inlagd sill på IKEA. Jag tänker som så att flyttar man till ett annat land är man väl medveten om att det inte finns svenskt kaffe mm.

Jag saknar inte ett enda dugg av sk svensk mat eller dryck sedan jag flyttade hit. Glögg t.ex. är något jag absolut inte gillar utan jag tycker mer om Guewein som jag lärde mig tycka om då jag bodde i Tyskland. Inte alls så sött och bara så mycket godare. Vill man ha något mer med sting i så kan man ju göra Jägertee som jag lärde mig tycka om då jag ofta var och åkte skidor i Österrike. Upplysningsvis har jag hittat både lakrits och hamburgergurka= inlagd gurka i vår Super-U i byn.

Vad brukar man säga om invandrare i Sverige? Jo, de måste integrera sig. Det gäller väl omvänt för svenskar också eller?

10 svar på ”En jobbade och en tog det lugnt

 1. Även jag älskar grytor och gratänger och det blir definitivt nästan bara vintertid eftersom jag tycker det är lite för tung mat i sommarvärme, då vill man hellre ha sallader och lite mer lättlagat och lättsmält..

  När det gäller att hitta svenska saker i andra länder ja det händer ibland..men inget man bör förvänta sig tycker jag..om man är så betuttad i det svenska ja då kan man ju stanna i Sverige..

  Vi bodde tre månader om året i Spanien hela min barndom, när vi var i Spanien så förväntade vi oss knappast falukorv med mera då gällde spansk mat..

  Ingen som längtade det minsta efter Sverige eller något svenskt, när vi sen kom hem igen då blev det mmm falukorv vad gott med mera, då föll Spanien i glömska till nästa gång..så varje plats har sin tid och sin plats svårare är det inte.
  Nu önskar jag dig en fin första advent..kram..🎄🧑‍🎄

 2. Här blir det lite mer grytor när hösten och vintern har kommit. Fiskgryta med lax och med saffran i är gott. Och jag gör lite kycklinggryta också när andan faller på. Men för övrigt är nog inte min variation mellan årstiderna.
  Låter inte som så behagligt väder med 10 +. Men då är det mysigt inte och det förstår jag ni njuter av.
  Idag har vi haft – 1 grad i Östergötland och imorgon väntas visst lite snö in till allt elände. Jag skulle gärna gå i ide nu😊 och vakna lagom till våren.
  Ha det gott! 🌅

 3. Ursäkta det blev lite fel i texten jag skrev på ett ställe.
  Det ska stå: “Men då är det mysigt inne….” 😊

 4. Grytor och kraftfulla rätter på höst och vinter, medans mer pastasallader och “mina” tacosar när det är varmare (fast iof sig kan jag äta tacos hela tiden 😀

  Håller med det med integration, och söker mig endast till svenskaffären när jag måste ha dillchips, salt lakrits och kalles kaviar 😀 och julmust, eventuellt pepparkaksdeg/krydda 🙂

 5. Grytan såg smarrig ut 🙂 Vi brukar äta mer soppor på vintern. Dom värmer gott.

  Här har vi ju en skandinavisk affär på andra sidan gatan och det finns många fler – både skandinaviska affärer och restauranger – i närområdet. Bra för mig som verkligen älskar svensk husmanskost. Men vi handlar/äter inte så ofta där, utan väljer som regel dom spanska varianterna. Men ibland känner jag verkligen för exempelvis falukorv, och då är det ju bra att det finns. Jag skulle dock överleva även om det inte fanns 😉

 6. Grytor och gratänger är gott och så praktiskt när man kan ha “allt i ett”. Äter vad jag är sugen på oavsett årstid.

Lämna ett svar