Ny vecka med sol

Ingen direkt värme då det endast har varit +16 ute. Men vi vill gärna vara utomhus ändå, så vi tog på varma tröjor efter frukosten. JR körde även bort till verkstaden i byn eftersom vi vill byta batterier i Mackan. Är inte speciellt roligt att de slutar fungera om man är ute och åker. Det är nämligen dags att byta ut dem nu. Jag strövade runt med hundarna under tiden.

Upptäckte att tulpanerna vid stubben har börjat titta fram ordentligt. Tänk, så mycket som kan hända på ett enda dygn. Jag satte ju några här då det ser så tråkigt ut med all jord och sten. När jag sedan gick runt till baksidan upptäckte jag att det växt en hel del kring rosorna och där behövdes det klippas bort. Jag gick bort och hämtade min fina B&D, för här skulle klippas. Mitt i klippningen upptäcker jag att det växer tulpaner mellan rosorna. Javisst ja, det fick inte plats med alla lökar så då tryckte jag ner några på denna sida också. Snart så blommar de.

När jag var klar, gick jag in i tvättstugan för lakanen var färdigtvättade. Då kom Kuma och pratade högljutt med ett klagande läte. Han lommade mot ytterdörren och där såg jag problemet, JR hade stängt dörren vilket vi brukar göra när vi håller på med jobb på baksidan av huset. Kuma ville absolut gå in. Men när jag hämtat min 25 cl flaska och placerat baken i stolen ute, kom han ut. JR kom hem och hade fått tid för byte på onsdag denna vecka. Så snabbt går det här att få både nya delar och tid för byte. Så han gjorde mig sällskap ute. Tur vi har så små öl för jag hade inte velat sitta ute längre än det tog att dricka upp allt. En varm dusch och det kändes mycket bättre.

Vi var nöjda med dagens arbete och en stund med lite vila och läsning unnade vi oss. Tyvärr förlorar jag mig i klipp om kriget i Ukraina. Svårt att inte titta på klippen. Sedan vill jag veta vad ryssarna gör för övergrepp på befolkningen. Verkligheten gör så ont ibland.

Funderar på om det var något mer jag hade på hjärtat idag. Naturligtvis finns det massor men åtskilligt som inte ska sättas på pränt. Någon kanske undrar om min pappa upplevde andra världskriget på nära håll och ja, på sätt och vis gjorde han det. Eftersom han bodde i en by nära järnvägsknuten Krylbo såg han flera trupptransporter av tyska soldater. De pausade ofta i Krylbo dit pappa och hans kamrater cyklade för att få en glimt av alla transporter. Det var extra spännande då ett transporttåg sprängdes i Krylbo och killarna var snabba på sina cyklar dit. Möklinta låg inte direkt nästgårds utan det var några mil bort så de blev vältränade på kuppen. Det var väl det närmaste han kom kriget förutom ransoneringskuponger och gengasbilar.

Men vår släktgren på pappas sida härstammar från indelta soldater. Pappas efternamn är ett soldatnamn som hans anfader blev tilldelad vid inställelsen. Det var fler av samma släkt som blev soldater och då fick man helt resolut ett nytt av befälet. Så detta med soldater finns på mina bägge föräldrars sida. Jag har en gammal soldatkista som pappas anfader hade. Den har årtalet 1795 så man får ju en del funderingar var den varit någonstans.

Vi har alla en historia och att rasera den är ett rent barbari.

2 svar på ”Ny vecka med sol

  1. Vilken gullig tulpan.
    Tur att Turbo kan prata och visa vad han vill.
    Vad historia bakåt du har. Väldigt intressant tycker jag.

Lämna ett svar