Patrik Sjöberg med avslöjanden i bok

Annonser

Igår släpptes Patrik Sjöbergs själbiografiska bok. Han skriver om sitt liv i idrottens skugga och alla tävlingar. Något alla idrottsintresserade säkert har stor behållning av. Men han avslöjar också en svart sida av sitt liv , som ingen anade utom alla andra som också varit med om samma sak. Hans styvpappa och tränare utnyttjade honom sexuellt.

När Patrik var i de yngre tonåren började det hela, både karriären inom idrotten och utnyttjandet. Nousiainen som nu är död, var förlovad med hans mamma och hjälpte Patrik att träna. Alla lovordade den skicklige tränaren som fick pojken att bli bäst i världen på höjdhopp. Ingen kunde tro att denne duktige man, samtidigt gjorde övergrepp på talangen. Som först inte förstod vad som pågick. När han så begrep, sade han stopp och tillslut bröt han med tränaren och gick sin egen väg.

Nousianen började träna andra löften i idrottsklubben Örgryte och övergreppen fortsatte på dem. Dessa ungdomar som blev så beroende av denna man, trodde säkert att det han gjorde var ok. Han hade ju fört Patrik till toppen.

Men hur mådde ungdomarna under denna tid egentligen? Vad visste föräldrarna? Säkert ingenting då de inte pratade hemma om vad som skedde under träningen. När Patrik skulle skriva sin bok tog han naturligtvis kontakt med tidigare träningskamrater och då fick han även reda på att de också varit utsatta för samma sak.

Den debatt som nu kommer, har säkert legat om pyrt under ytan rätt länge. Det är bra att det kommer upp i dagen så inte fler pedofiler får tillträde till omklädningsrummen och träningarna. För vilket pris ska dessa ungdomar få betala för att kanske kunna nå framgång? Alla dessa tränare som masserar på lite konstiga ställen och tafsar, borde slängas ut från idrotten.

Jag tycker att det är starkt av Patrik att avslöja det hela. Att våga riskera kritik och ändå göra det. Nu kanske andra kan slippa bli utnyttjade.