Hur trovärdig är statistiken?

Annonser

Jag har tagit upp det tidigare och gör det igen då nya mätningar kommer hela tiden om våra partiledares popularitet. Demoskop gjorde nyligen en ny undersökning där det visar att Juholts popularitet sjunkit. Även Reinfeldts siffror är sämre än tidigare. Nu tror jag inte riktigt på dessa siffror som kommer fram utan tar dem med en nypa salt.

Sifo gjorde en undersökning för några veckor sedan som sade att Juholt hade fått ökat förtroende, då hajade åtminstone jag till eftersom det var precis då han började svajja angående Libyenfrågan. Så därför känner jag en viss skepsis mot dessa mätningar. Men visst är det klart viktigt för alla partier att få siffror på hur svenska folket tycker i olika frågor. Vart partiet står i jämförelse med andra.

Därför ska det bli intressant om det görs mätningar efter morgondagens partiledardebatt i riksdagen. Hur många är det som kommer att följa den? Eller läser vi endast det journalisterna återger i tidningarna och andra media? Kom då ihåg att dessa ofta är vinklade till någon av partiernas favör, beroende på vilken politisk inriktning det mediet har. Nu ska ju publicservice medierna ge en opartisk bild av hur en debatt gått, men noteras bör att de journalister som bevakar dem har en politisk åsikt. Denna kan färga av sig i rapporteringen och gör det ofta. Det märker man väl om man har en annan politisk åsikt.

Det bästa vore om alla kunde följa debatterna själva, men det har vi varken tid eller lust till. De sker ju under arbetstid och hur många har tillgång till radio och tv då? Men det brukar visas i repris så håll koll på det i tv-tablåerna. Låt inte journalisterna styra dina åsikter.