Nu när man kommit hem

Annonser

Jag känner att vi verkligen lever i lyx hemma i Sverige. När vi är ute med husbilen så tänker jag alltid på att inte slösa med vattnet eller tända för många lampor. Allt för att mannen inte ska behöva bära för många kannor om vi står på något ställe mer än en dag.

Men så har ju folk det i andra delar av världen. De får gå flera kilometer för att hämta vatten och då har man inte råd att slösa på det och elen kanske bara fungerar vissa tider på dygnet, om man nu har någon. Något som åtminstone inte jag tänker på varje dag och jag är nog inte ensam. Men det är naturligt för skulle vi tänka på att det har man inte där eller där så blev man nog tokig. Man behöver inte vara känslokall för att man har ett bättre liv än andra människor i världen, men man borde kanske uppskatte det mer. Inte gnälla om något inte fungerar perfekt och vara glad när det fungerar.

Idag är det 50 år sedan berlinmuren byggdes och flera hundra människor dog under sina försök att fly över den. Med muren kom valet att välja vilket liv man ville leva att försvinna. Myndigheterna bestämde hur livet skulle gestalta sig för människorna och familjer skildes åt utan att ens kunna säga adjö.

En sådan mur har Israel byggt och jag förstår inte hur ett folk som upplevt sådan förföljelse och hemskheter kan göra så mot andra. Att bygga en mur som stänger ute folk från allt de brukar se som sin vardag. Visst finns det några som vill förstöra och förinta men det är mot dem man ska rikta sin vrede inte mot vanligt fok som inte bryr sig om vilken gud du tillber bara du köper brödet de bakat.

Ja, det är många tankar som far genom huvudet när man försöker läsa ikapp nyheterna och fler kommer säkert att växa innan jag är klar.