Toppmötet i Paris

Annonser

Mötet som ägde rum i Paris igår gav fortsatt stöd till nationella rådet och ser dem som de rättmätiga ledarna i Libyen. Pengar som frysts i olika banker kommer att släppas så rådet kan börja bygga upp landet igen. Statsminister Reinfeldt sade efter mötet att nu gäller det mer hjälp av humanitär inriktning och se till att sjukhusen får resurser att bota de skadade och sjuka. Men striderna är inte slut och Anders Fogh-Rasmussen sade att Nato kommer att fortsätta sin närvaro så länge de pågår. Hotet från Khadaffi gör att man är orolig för att han ska ha tillgång till kemiska vapen. Har han det så tvekar han nog inte att använda dem. Han har sagt att det ska bli ett gerillakrig tills Libyen står i lågor.

Man undrar också hur stor koll USA har på sina landsmän. Al-Jazeera har hittat dokument från ett möte mellan David Welch, tidigare toppdiplomat och nu anställd i ett byggföretag som agerar i mellanöstern och Khadaffi, daterade så sent som den 5:e augusti. Där han lovar sprida ut att rebellerna har samröre med al-Qaida till vissa personer i USA. Här bevakar tydligen företagen sina intressen och vill skydda sina pengar. De bryr sig inte ett dugg om hur det går för folket i Libyen. Tydligen ska en kongressledamot också vara inblandad. Jag anser att Hillary Clinton får börja undersöka om dessa uppgifter stämmer och ställa dessa herrar till svars.

Samtidigt vittnar en överlevande från tortyr hur Khadaffis soldater systematiskt dödar civila män. Fångar har satts i två containers med endast kulhål som ventilation, inget vatten att dricka i flera timmar i solen. 19 st dog av denna behandling då de tvingades dricka sin svett och urin för att få i sig vätska. En fruktansvärd behandling som dessa män fick utstå och Khadaffi bör ställas till svars för tillsammans med de som utförde detta.

Jag skrev igår att vad som kommit fram om tortyr och dödande endast var toppen på ett isberg och tyvärr verkar jag ha rätt i det.