Har verkligen vissa jägare respekt för djur?

Annonser

Många artiklar och intervjuer med jägare handlar om hur naturintresserade de är och vilken respekt de har för de djur som jagas. Nu vill jag inte generalisera men jag betvivlar att alla jägare respekterar djur över huvud taget. Eftersom jag är bekant med flera jägare har jag förstått att många av dem inte respekterar sina hundar. En har berättat om att då han varit ute och jagat i höstregn alltid har haft handdukar med och torkat sin hund, vilket de andra jägarna anser vara pjåsk. Flera har bilar med flak där hunden får stå i kyla och regn efter jakten, då ägarna samlats inne i någon koja för att värma sig med både det ena och det andra. Min bekant tackar alltid nej till detta utan åker hem med hunden så den också kan få vara inne i värmen och har fått åtskilliga glåpord ropade efter sig.

Flera andra har berättat om liknande behandling av jakthundar, vilket för mig är rena rama djurplågeriet. Så därför tvivlar jag på att dessa jägare verkligen respekterar de vilda djuren. Kanske därför de hatar vargen så mycket då den påminner om deras egna hundar. Fick höra på radion i veckan att i början av 1900-talet så sköt man på levande duvor vid lerduveskytte. Det finns kanske de som gör det än idag på träningarna vad vet jag.

Att sedan få läsa om hur de stackars jakthundarna blir attackerade och dödade av vargar är i mina ögon bara ett sätt för jägarna att visa hur hemska vargarna är. Men nu finns det fakta som talar om att fler hundar blir dödade av vildsvin än av vargar. Men ingen pratar om skyddsjakt på dem som har börjat breda ut sig över hela Sverige och orsakar mycket skada ute i skogarna och på åkrarna.

Jag tycker att man borde titta på jägarna och jakten under lupp för att avslöja dessa som egentligen inte borde vara ute och jaga. Kanske undersöka hur det är med respekten för djur och att vissa inte ska ha hundar. En saklig diskussion borde börja om jakt och vad som ska jagas.