Världens blickar mot Oslo idag

Annonser

Nu har rättegången börjat och massor av journalister följer den. Själv sitter Breivik och flinar som den galning han är. Något fel måste det vara på honom eftersom han hur kallt som helst kan skjuta ihjäl människor. När han sedan sitter och flinar då åklagaren läser upp namnen på de döda, gör mig fruktansvärt förbannad. Tur att jag inte sitter i rättssalen, för det skulle jag aldrig klara av. Jag tänker inte heller följa livesändningen för jag tror inte att jag klarar det. Men jag ska läsa det som skrivs om rättegången

Det har ju skett fler skjutningar på skolor både i USA och här i norden, vilket troligtvis också framkallar samma känslor då rättegångarna mot förövarna sker. Unga människor dödas helt kallblodigt av galningar som inte har vett att söka hjälp. Mina tankar går också till mannen i Göteborg, som blev misshandlad då han var ute med sina hundar. När sedan föräldrarna säger att de inte förstår hur det kunde hända och att ungdomarna måste ha blivit provocerade, undrar jag lite hur de egentligen tänker. Det är inte fel på offren utan på förövarna.

Det är som att påstå att Hitler var frisk och att det var judarnas fel att de blev dödade. För mig är det klart att människor som beordrar eller utför dessa mord inte är psykiskt friska.

Men jag förstår också att man vill ge Breivik en dom som är i paritet med det han gjort. Så att de som överlevt eller dödades får någon slags upprättelse.