Vänlighet

Annonser

Igår skrev jag om ordet respekt och hur det verkar vara något sällsynt idag. Jag funderar mycket på hur någon säger, när de vill ha hjälp eller svar. Även hur jag själv frågar någon något.

Tänk, dig att du behöver hjälp med att röra i en gryta då du har händerna fulla med annat. Din vän håller på med något helt annat än matlagning och är inte helt klar med sitt bestyr. Du säger:” rör i den där grytan en stund”. Svaret blir säkert att han/hon är upptagen och inte har tid. Upplagt för ett gräl, då du blir irriterad och känner dig stressad. Säger du istället: ” skulle du vilja röra i grytan en stund?”, får du säkert hjälp av din vän.

Det har stor betydelse hur man säger något och att inte beordra någon att göra något. Att istället visa hänsyn och be om hjälp eller svar, genererar istället till att hjälpen kommer och svaret blir i samma anda som din fråga. Jag försöker hejda mig även om jag är stressad eller på dåligt humör, så det jag säger inte kommer som en befallning. Inte så alltid så lätt, men vilken skillnad det gör. Därför grälar vi väldigt sällan i vårat hem.

wpid-IMAG0278.jpg