Hundliv

Annonser

Hur är det att vara hund hos matte och husse i byn? Tänkte att jag för skoj skull skriver ned en aktivitetsrapport från gårdagen ur Unkas synvinkel.

Husses väckarklocka ringer förskräckligt tidigt, men då behöver inte vi andra stiga upp. Vi ligger kvar i sängen hos matte och jag kan sträcka ut mig ordentligt på husses plats. Hennes klocka ringer tjugo över sex. Ja ringer gör den ju inte utan lyser upp som en soluppgång och när den är som starkast låter det som att en kran öppnas. Fast matte säger att det ska vara en bäck som porlar. Tycker nog inte jag. Då stänger hon av kranen och tänder sänglampan. Vi stiger upp när hon börjar klä sig. Kuma ska alltid busa med mig och det är jobbigt för jag har lång starsträcka innan jag är riktigt vaken. Matte laddar kaffebryggaren och vi går ut i garaget. Där får jag mina ögon torkade och husse kommer ut.

Skönt att få gå på toaletten och göra sina behov. Ibland möter vi någon hund, men det är inte så ofta, vilket är bra för man kommer liksom av sig i sina toalettbestyr. Det ska vara lugn och ro för att vi ska kunna koncentrera oss. Inte Nellie förstås för hon kissar bara utanför tomten.

När vi kommer hem sitter jag alltid och väntar på matte i grovköket. Ett par köttbullar är alltid gott som förrätt. Sedan vankas det en bit tuggben som husse sågat av till lämpliga bitar. Vi lägger oss på våra platser och tuggar på dem. Husse och matte gör klar sin frukost och sätter sig. Vi får alltid en liten bit ost av matte. Mums, och sedan slumpen på deras smörgåsar. Jag får mest eftersom jag är störst och delar mackan med husse. De andra två för bara pyttebitar av matte. De får nämligen dela mattes slump. Mätta i magen går vi och lägger oss igen. Fast inte Nellie, för nu släpper matte ut henne i trädgården där hon gör sitt stora toalettbestyr.  Nu ska vi sova förmiddag.

Matte donar med olika saker och vi bryr oss inte ett dugg om det. När hon duschat, sätter hon sig i biblioteket och tittar på den där dumma apparaten. Datajobb, säger hon att hon gör. Jaja, människor har konstiga saker för sig.

När matte är klar med att skriva och plicka i den där dumma saken, kommer hon in och väcker mig. Jag ligger och sover i deras sängar helt ensam. Så skönt med en egen säng där man kan sträcka ut sig i hela sin längd. Kuma och Nellie ligger alltid inne i biblioteket hos matte. Godmorgon, säger hon till mig. Nu ska sängen bäddas och lakanen skakas. Jag brukar lägga mig på soffan i burspråket och kolla ut om det händer något. Bra sätt att vakna på tycker jag.

Efter att matte tagit in posten, är det dags för oss att gå ut. Jag får alltid gå första rundan. Vi brukar gå en sväng ut på landet vilket jag älskar att göra. Jag får gå lite som jag vill då och det är så roligt. Ibland hälsar jag på den lilla hästen som brukar gå i hagen som vi passerar. Fast den är lite läskig då den är så stor. När vi kommer hem får de andra två gå sin runda. Jag lägger mig i burspråket och väntar på dem.

När de äntligen kommer hem får vi ett litet tuggben och matte knäckemackor. Sedan chillar vi tills det är dags för middag. Jag kollar alltid så att alla skålar blir fyllda med mat. Min står alltid i mitten och den är viktigast. Då hon lyfter ned dem ställer jag mig på min plats och väntar. Ska säga att jag är totalt utsvulten och mat är ju så gott, även om jag lyckats få i mig lite häsbajs på rundan har jag plats för mycket mer.

Vi är noga med att äta upp allt i skålarna och efteråt är det dags för vår trädgårdsstund. Matte putsar kanske någon buske eller gör något annat. Vi brukar rusa till framsidan och kolla ut på gatan om det kanske finns någon hund vi kan skrämma. Några skall brukar göra susen och de försvinner snabbt från våran gata. Här ska inte vara några främmande hundar.

Nu väntar vi på att husse ska komma från där han är på dagarna. Vi lyssnar intensivt på att hans bil ska komma. Ljudet från den känner vi verkligen igen. När han kommer hem sätter han sig ned i biblioteket på pallen och vi berättar om allt vi gjort under dagen. Vi har mycket att berätta och jag ligger alltid nära honom i den stora biabädden han byggt. När husse och matte ätit sätter vi oss  vid tvn i sofforna. Jag ligger alltid mellan dem och de brukar kela med mig. Kuma ligger på täcket på golvet och Nellie i den andra soffan. Men bara tills jag vill ligga där, då tittar jag manande på matte så hon säger till Nellie att flytta på sig. Nu får hon ligga hos matte och husse.

Innan vi ska sova för natten går matte med oss ut i trädgården för kvällstoaletten. Inte så roligt att vara ute i mörkret så vi brukar vilja gå in efter en kort stund. Vi är trötta och vill sova. Dags att inta sina platser i sängen och på golvet. Jag har tre favoriter. På matten bredvid mattes säng, i stora biabädden i biblioteket och sängen hos husse och matte. Jag brukar alternera mellan dem under natten. När jag ska upp i sängen slår jag med tassen på husse så han sätter sig upp och jag kan hoppa upp. Kuma ligger alltid vid fotändan och blir så sur om han blir väckt.

Ja, detta var min aktivitetsrapport. Unkas var namnet.