Det finns många missbrukare

Missbruk finns i många olika former. Du kan missbruka alkohol, tobak, choklad, narkotika, sex, mat och ord. Så det är inte endast sådant som du kan inta genom munnen eller näsan som kan missbrukas. Det finns alltför många som missbrukar ord, förtroende,makt och känslor. Detta är nästan värre än det som man intar fysiskt. För hur botar man sådant?

Folk som missbrukar ord i olika sammanhang är ofta utan någon som helst empati. De slänger ur sig löften och tomma ord precis lika lätt som en rökare tänder en ciggarett. Att de inte menar ett dugg med det de säger, förstår man först när de visar att orden inte hade den minsta betydelse.

Så tänk efter före innan du uttalar dig, för menar du inte något med alla ord så kan du lika gärna vara tyst. De som är duktiga på att kallprata, kallar jag ordmissbrukare. I mina ögon är de inte ett dugg socialt kompetenta, utan kallhamrade missbrukare. Det är bättre att öppna munnen då orden har en mening. En rökare kan men be släcka ciggaretten och inte röka på vissa områden, men hur värjer man sig mot ordbajseri? Man kan be någon vara tyst, och bli betraktad som ohövlig eller vända ryggen till vilket ger samma resultat. Du blir den konstiga som man inte kan umgås med.

Att säga till ordmissbrukaren att de är det, hjälper inte heller. Samma gäller de som missbrukar känslor och makt. Bäst är att undvika dessa människor och avsluta all kontakt.

Lämna ett svar