Oroväckande med valet i Finland

Valresultatet i Finland borde få de andra partierna att vakna upp. Hur kan ett främlingsfientligt parti få så många röster? Sannfinländska partiet i Finland har många likheter med Jimmy Åkessons parti. Nu blev moderaterna det största partiet och är de som ska försöka bilda regering, vilket inte blir det lättaste. Men i Finland har man inte delat upp sig i block som i Sverige och man har sagt att man kan regera ihop med vilket parti som helst.

Sannfinländska partiet fick flest röster från folket på landsbygden, vilket tyder på att de övriga partierna tappat förtroende där. Det är ju oftast landsbygdsfolk som vill värna om det som är och är minst benägna till förändringar. Jag är rädd att dessa främlingsfientliga partiers framgång speglar , att invandrarpolitiken är misslyckad.

Att vara invandrare är nog inte det lättaste i norden just nu. Se bara på hur Danmark reagerade på den svenske eukommissionärens uttalande. De är inte alls beredda på att hjälpa Italien, när flyktingar från de krigsdrabbade länderna flyr dit. Har människorna blivit mindre humana ?

I sitt inlägg från igår kväll summerar Carl Bildt sina intryck, angående det finska valet. Han är orolig för sannfinländska partiets framgångar i valet och hur det ska gå för de svensktalande som bor i landet. Ska Finland fjärma sig från norden och europa? Han tror inte det men man vet aldrig hur det blir i framtiden. Klart är att valets utgång väcker en viss oro.

http://carlbildt.wordpress.com/2011/04/17/finlands-sak-och-norden/

Lämna ett svar