Vargarna åter på tapeten

Annonser

Detta att en kvinna, med lösspringande hund som attackerades av ett ungt vargpar, har fått vargdebatten att blossa upp igen. Jan Guillou har skrivit en artikel i aftonbladet som i mitt tycke ger en bra bild av hur man ska se på vargen. Att han är en välkänd journalist och reporter är bara bra i detta fallet. Han skriver att i Rumänien där de har mycket varg, låter barn vakta hjordarna och  de blir inte attackerade av vargarna.

Jag begriper inte att, om man är bosatt i område med ett vargrevir släpper en jakthund lös och traskar ut i skogen. Det borde väl vem som helst förstå att hunden kan bli attackerad. Vargarna har säkert blivit jagade av jakthundar under den vargjakt som pågått tidigare i år. De ser hundar som ett hot. Att kvinnan inte var en jägare med hund, kunde de inte begripa. Det jag blir arg över är människans dumhet i detta fallet.

Att sedan beklaga sig i artikel efter artikel, ja det är inte bara kvinnans fel utan tidningarna som suger på denna karamell, är sorgligt. I morse satt de två programledarna i nyhetsmorgon på tv4 och pratade om vargattacker mot människor. Jag beklagar att de inte var bättre pålästa, då det aldrig varit tal om att någon varg attackerat en människa. Då vargjakten blivit tillåten, kan vargarna känna sig trängda och då lever våra hundar farligt i skogarna.

Koppel är en mycket bra uppfinning och vi bör använda oss av det, allrahelst i skogen på våren. Men tyvärr är det nog av lathet som hundar får gå lösa i olika sammanhang, då det kräver mer av ägaren att ha hunden kopplad. Att sedan Andres Carlgren först tillåtit vargjakt, med att det skulle vara bra för att hålla dem genetisk friska, och en andra gång med anledning för att göra acceptansen högre bland jägarna är mycket oansvarigt.

Att en liten grupp ska kunna utöva påtryckning på en svag miljöminister, är ytters farligt. Vad blir det nästa gång? Ska vi tillåta att djur blir utrotade och rubba naturen?