Semestern 2008 fortsättning

Efter att ha gått omkring på kyrkogården, gick vi mot kanten och dä lå en enorm strand. Omaha beach där många av dessa soldater stigit iland och mött döden. Tyska trupper stod med sina kanoner högt ovanför och många dog under denna landstigning.

Högt ovanför stranden på höjden stod de med sina batterier och sköt på de landstigande. Idag är det många som vindsurfar ute i vattnet, då det är fina vågor. Vi åkte bort till tyskarnas ställnignar som fortfarande står kvar till en viss del.

Här kunde vi ta ut hundarna och vandra omkring. Känslan var mäktig när vi gick fram till kanten och tittade ned mot stranden. Efter hela kusten finns det olika minnesmärken i vattnet och på stranden. Så det blev många stopp även denna dag.

Idag ser det idylliskt ut med dessa små samhällen som ligger så fint vid havet och man kan inte tro att det pågått ett krig där. Man står och tittar ut mot havet och fantiserar om hur landstigningsbåtarna kommer in mot stranden. Vad tänkte de boende den dagen måntro?

Vi besökte ett museum efter vägen som hade många delar av pontonbroar och glidflygplan. Flygplan som var helt i trä. Tänka att sitta i ett sådant och veta att det skulle gå sönder vid landningen. De höll bara för en flygning. Detta var mycket intressant att se.

Forsättning följer….

Lämna ett svar