USA åter i Libyen

Så var det med det icke våldet som jag skrev om tidigare. Läget i Libyen har hamnat i ett dödläge där Nato har svårt att slå ut Gadaffis styrkor. Man säger sig ha decimerat armen med ca 30 – 40% och längre tycks man inte komma. Diskussionerna med Gadaffi verkar inte heller ge något, då han säger en sak och agerar på ett annat sätt. Så nu kliver USA åter in på scenen.

De lämnade ju över till Nato efter de första inledande attackerna, där Frankrike, Storbritannien och Italien varit de mest tongivande. Nu kommer man inte längre då armen dragit sig in i bostadsområden och Nato har svårt att skilja dem från civila. De sk drönarna som USA satt in i Afghanistan, har agerat som spaningsplan över Libyen. Nu tillkännager Obama att de ska sätta in dem mer operativt då de är mer effektiva än vanliga bombplan.

De är obemannade och kan agera under längre tid i luften än vanliga plan, närmare bestämt 14 timmar. Det är inte endast flygtiden som gör dem mer effektiva utan det att de flyger på en höjd av 600 m, och kan urskilja soldater och civila. De kan bära både splitterbomber och missiler vilka är fruktansvärda vapen.

När de ska sättas in operativt är inte sagt, men att de kommer att göra det är bestämt. Så denna påsk kanske blir blodigare än någonsin, istället för en högtid. Jag hade hellre sett att man försökt gå in och fört bort Gadaffi så att man kunnat få honom till riktiga diskussioner, istället för att han som nu gömmer sig bakom sin arme.

Lämna ett svar