Gadaffi ger sig aldrig

Jas-planen har genomfört 40 överflygningar över  Libyen, för att filma trupper och posteringar som regeringstrupperna besitter. Vid en av dessa flygningar filmade man 16 stridsflygplan på en armeflygplats.

Landningsbanorna var blockerade i början och slutet, vilket kan tyda på att flygförbudet efterföljs. Det är viktiga flygningar Jas-planen gör för att Nato ska få information om var det finns flygplan och om de används. Vid ett par tillfällen har Nato stoppat plan i luften och tvingat ner dem på marken.

Mycket tyder också på att militären nu drar sig tillbaka från Miserata där de haft 80% av staden i sitt grepp. En regeringssoldat tillfångatogs vid strider inatt och han talade om att militären fått order om att dra sig tillbaka. Folket i Miserata har haft det mycket svårt och ett hundratal har dödats vid striderna. Nato tror att Gadaffi nu låter klaner gå in i staden och strida istället för de egna militärerna.

I natt har Nato gjort flygräder över Tripoli för att slå ut en underjordisk bunker, bevakad av soldater. Tre soldater uppges ha blivit dödade.

Detta krig har tendenser att bli lika utdraget som Irak-kriget och en lösning syns inte på nära håll. Tror inte Gadaffi kommer att ge sig. Han söker nya taktiker för att kunna stanna kvar vid makten.

Lämna ett svar