Gaddafi har inte libyska folket med sig

Afrikanska unionen vill att man ska sluta förstöra infrastrukturen i Libyen, då det kan bli svårt att bygga upp allt igen. 61 klanledare i Libyen har i ett gemensamt uttalande, sagt att man tar avstånd från Gaddafi och vill ha bort honom från makten. Detta ska man ha sagt den 12 april och därmed kan vi konstatera att hans förhoppning om att klaner ska ta över kriget mot rebellerna är grusat. Klaneledarna skrev detta uttalande i Benghasi, hos rebellerna.

Men frågan är vem eller vad som ska få bort denne despot från Tripoli, då hans familj skyddar honom. Kan klanerna få över militären på sin sida, kanske det fungerar. Så länge de fortsätter att kriga på Gaddafis sida kommer det bara att fortsätta och fler människor kommer att dö. Han har fortfarande anhängare i Tripoli och jag tror att det endast är klanerna som kan övertala dem att byta sida.

Putin uttalade sig idag, på presskonferensen efter mötet med Reinfeldt om Libyen. Han ansåg att man alltför snabbt tagit till vapen mot Gaddafi och att det inte gagnar det libyska folket. Men det är klart att han tycker det eftersom han sålt vapen till honom. En affärspartner kanske försvinner nu.

Lämna ett svar