Inga bilder på den döde Usama Bin Ladin

Obama har bestämt sig att, inte visa bilderna på den döde Bin Ladin. Han är rädd att det ska skada USA:s rykte hävdar tidningarna. Själv säger han i programmet 60 minutes, att de inte vill visa upp någon trofè. Programmet med hans uttalande sänds på söndag. Bilder på de andra som sköts ihjäl samtidigt har sålts till reuters. Om de är äkta eller inte vet man inte, men de ska ha tagits precis efter räden.

Talibanerna hävdar att hela historien är fejk och att Bin Ladin inte är död. De vägrar tro på hans död tills bildbevis visas. Obama säger att alla i al Quaida vet att han är död och det räcker. Själv satt han och såg hela förloppet så han kan bekräfta bin Ladins död. Hans dotter säger till journalister att det hela var en avrättning.

Kanske var det så det var, men vad var det han gjorde den 11 september då? Om inte det var en massavrättning så vet jag inte vad man ska kalla det. Förtjänade inte en sådan man, detta öde och visste han inte om att det kunde sluta så? Om han inte räknade med att bli dödad, så hade han heller inte gömt sig så länge.

Jurister kommenterar det hela att det kanske strider mot internationell lag. Då undrar jag hur man skulle ha gjort istället. Hade det gått att fånga denne man levande och ställa honom inför rätta? Det vet man inte idag eftersom han själv inte kan svara på det. Man kan bara spekulera i hur det skulle ha blivit om han inte blivit dödad.

Att spekulera och anta en massa saker, är onödigt anser jag. Vad världen nu borde göra är att se framåt och rikta in sig på det som händer framöver.

Lämna ett svar