Reinfeldt är redo för en längre insats i Libyen

Reinfeldt är idag i Göteborg och får frågan om han vill förlänga insatsen i Libyen. Natos chef Anders Fogh Rasmussen har sagt att inget åtagande bör vara tidsbegränsat så länge mandatet inte är fullgjort. Detta anser statsministern är befogat då det stämmer. Att som Juholt säga att man tagit sitt ansvar så nu får andra ta över, anser han som oansvarigt. Så länge FN:s mandat inte är uppfyllt, ska alla vara beredda att ta sitt ansvar.

Han kommer att ta upp detta i riksdagen så fort som möjligt och vill ha en bred majoritet. Sverige har lovat stanna till juli men flygvapeninspektören säger att det finns resurser att stanna året ut. Man kan byta ut män och även flygplan.

JAS planen har genomfört spaningsuppdrag samt bevakat lutrummet så att flygförbudet upprätthålls. Inte en enda gång har de blivit beskjutna. En gång har man noterat att regeringsstyrkorna har riktat luftvärnsradar mot dem. Då dessa flygplan har en mycket stor kamera så är de helt outstanding när det gäller spaning. De kan ta bilder över ett mycket stort område och även vridas runt 180 grader. Inget annat av natos flyplan har den förmågan. Sverige har fått mycket beröm för det spaningsarbete man gjort hittils och därför fått mer assistans för tankning och flygning.

Jag anser att Sverige ska bistå med dessa resurser om det kan göra att Khaddafi kan stoppas. Att som Juholt säger låta andra ta ansvaret nu är fegt och osolidariskt. Ett ord som sossarna strör omkring sig är ju solidaritet så varför ska vi svika nu?

Lämna ett svar