Ska journalister få ut regeringars material?

Amerikanska journalister rasar över att olika uppgifter kommer ut om attacken mot Bin Ladin. Nyhetsbyrån AP har lyckats få tag i någon, som sägs ha anknytning till insatsstyrkan och läcker uppgifter till journalisterna. Jag ställer mig lite frågande till att någon som har den positionen skulle prata med AP. Om så vore fallet, har den människan fått väldigt mycket pengar och då funderar jag hur stor trovärdighet man kan ha till uppgifterna. Detta kallar jag farlig journalistik som kan orsaka mer skada än nytta.

AP har också lämnat in en anmälan till domstolen för att få ut uppgifter enligt Lagen om Freedom of Information Act. Men om de kommer att få det är osäkert även om domstolen slår fast att de ska få dem. Troligtvis kommer den amerikanska regeringen att göra allt för att slippa lämna ut dokumenten. Jag frågar mig hur viktigt det är att få veta exakt vad som hände. Behöver vi veta det? Det förändrar ju inte faktum att Bin Ladin är död. Verkar mer som att man letar syndabock och kanske är allt endast politiskt. Någon kanske inte vill att Obama ska bli omvald.

Man gjorde tillslaget, tack vare en läcka i Bin Ladins närhet och antog kanske att det skulle finnas tungt beväpnade vakter i hans närhet. I de första uttalandet sade man att allt föregått med en 40 minuter lång eldstrid. Varför ens nämna det om så inte var fallet? Jag känner att denna så kallade uppgiftskälla AP har söker uppmärksamhet och ser tillfälle till att tjäna en hacka. Team 6 Navy seals som gjorde operationen har tystnadsplikt och ingen utanför får veta ett knyst. Inte ens presidenten vet vilka som ingår i styrkan, så hur skulle AP fått tag i någon därifrån?

Denna journalistik liknar smutskastning och politik.

Lämna ett svar