Vem är mest trovärdig som statsminister?

En ny undersökning har gjorts om vem vi anser bäst som statsminister. Tidigare undersökningar gav Reinfeldt 77% och Mona Sahlin 17,5% vilket är ett mycket högt betyg för den sittande statsministern. I den nya undersökningen får Reinfeldt 73% och Juholt 27%, vilket är nog så talande. Allt har säkert att göra med den lågkonjunktur som regeringen red ut så galant. Borg är en klippa när det gäller Sveriges finanser.

Reinfeldt har lyckats samla ett gäng statsråd som klarar att genomföra den politik alliansen gick till val på. Mona Sahlin lyckades inte få med sig sossarnas väljare i den blockpolitik hon ville genomföra med mp och v. Väljarna misstrodde deras duglighet. Att nu Juholt får lite mer procent i betyg beror säkert på att han är ett oprövat kort och många väljare hoppas att han ska vara starkare än Mona. Men hans politk är så mycket mer åt vänster att fler väljer Reinfeldt ändå.

Min känsla är att Juholt är mindra kompromissbenägen än Mona och mycket mer till vänster, vilket gör att mp kan dra öronen åt sig. Miljöpartiet vill säkert genomföra mer av sin egen politik och det tror jag inte Juholt accepterar. Med nya språkrör i mp vet man inte åt vilket håll det partiet kommer att dra. Mycket beror på vilken politik de vill föra fram. Partiet har också växt en hel del under de senaste åren och man anser säkert att de nu är så stora att i en regering vill man ha mycket att säga till om.

Jag tycker att det är spännande att följa dessa partier och se hur de kommer att utvecklas under nya ledare. Men än en gång kan vi konstatera att reinfeldt har ett mycket högt förtroende bland väljarna. Något som Juholt kommer att ha att tampas med i kommande val.

Lämna ett svar