Är socialdemokraterna velpottor?

Jag har läst flera olika artiklar, där socialdemokraterna uttalat sig om att efter att mandatet för insatseran i Libyen går ut, så ska Sverige låta andra ta över. Juholt slog fast det med kraft i sitt uttalande. Kritiken lät inte vänta på sig och jag har också kritiserat den hållningen, då jag anser att är man med i ett förbund så ska alla ställa upp.

Idag uttalar sig Urban Ahlin, socialdemokraternas utrikespolitiska talesman och Peter Hultqvist, försvarspolitisk talesman för socialdemokratern i DN debatt. Man har gjort en helomvändning och säger att mandatet bör förlängas och att även marina insatser bör övervägas. Visst är det bra att de ändrat sig och tänkt om i denna fråga, men jag får en uppfattning att de tidigare uttalat sig utan att ha fakta om situationen i Libyen. Man skjuter från höften, endast för att försöka smutskasta regeringen. En liten brasklapp att JAS planen inte ska användas utan att man ska inrätta ett vapenembargo, kastar man in denna gång.

Detta känns som en pekpinne åt Juholt och bakläxa, men jag funderar på hur man grundar detta uttalande på för underlag. Har de hört med någon som Stoltenberg eller någon annan om vilka insatser som verkligen behövs? JAS planens insats har prisats av Nato och anses som mycket värdefulla. Varför sätta in marina enheter när USA har åskilliga fartyg i vattnet utanför Libyen? Tycker det blir lite trångt och onödigt med en sådan insatas. Som att kasta pengar i sjön.

Lämna ett svar