Ska kärnkraften avvecklas?

Tror de flesta vill att den ska avvecklas i framtiden, då man är orolig för haverier med mera. Men att som Tyskland sätta ett datum och årtal för det verkar en hel del oövertänkt. Tidigare hade de ett årtal 2020 som skulle vara slutdatum för kärnkraften, men Angela Merkels regering bestämde att man skulle satsa på det och rev upp detta beslut som den tidigare röd/gröna koalitionen satt. Nu gör hon en helomvändning och sätter 2021 som slutår och detta efter påtryckning från miljöaktivister.

Åsa Romson nytt språkrör för miljöpartiet gratulerar och jublar över detta beslut, men frågan är om vi gör det när elen höjs kraftigt. Problemet är att de alternativ vi har idag inte kan ersätta kärnkraften fullt ut. Tror inte någon är beredd att betala 30-40% mer för elen. Många olika grupper har samlat namn för att protestera mot våra höga avgifter. Att Tyskland får stora skälvan på grund av det som hänt i Japan verkar mycket panikartat. De försätter sig i en situation då de blir beroende av andra länder, som t.ex. Ryssland och gasen därifrån. Ett land som inte verkar dra sig för att använda gasen som påtrycksmedel, eller att köpa kärnkraftsel från Frankrike. Det är dubbelmoral.

Jag hoppas att Sverige håller huvudet mer kallt än faller för påtryckning från miljöaktivister som målar upp skräckscenario. De flesta av dem bor i städerna och cyklar till jobbet. Jag tror inte att någon som bor på landet anser det ok att cykla flera mil i snöstorm och regn. Men om miljöaktivisterna fick sin vilja så skulle vi väl åka med häst och vagn. Nej, innan forskarna hittat en vettig alternativ lösning kommer i allafall jag att vilja ha kvar kärnkraften.

Lämna ett svar