Är han sinnessjuk eller drogad?

Igår kablades bilder ut där Khaddafi spelar schack med Iljumazhinov, ordförande i den internationella schackfederationen. Han hade inbjudit till ett parti schack och under spelets gång pratade de två. Khaddafi säger att han inte tänker fly från sitt land eller avgå, då han inte har någon befattning i Libyen så kan han inte avgå från något.

Man blir förvånad över hans påstående, då han i andra sammanhang stått och sagt att hans folk älskar honom. Då är han ledaren som styr landet. Om han inte har någon befattning borde han flytta från palatset och bosätta sig någon annanstans. Ju mer han uttalar sig desto galnare tycker man att han är. Eller så måste han gå på någon drog. Att sedan sitta och spela schack när folket dör, är makabert. Som att han inte har med det att göra utan endast är en vanlig man som vill spela schack.

Detta har vi upplevt tidigare med andra diktatorer. Från att ha varit oerhört starka män som styrt sitt land med järnhand, så börjar de agera som sinnessjuka galningar. Precis som att något slår över och de agerar helt orationellt. Det vore intressant om någon psykolog eller psykiatriker kunde ge en förklaring om vad som sker i dessa mäns hjärnor.

Lämna ett svar