Intressant dokument utifrån igår kväll

Av en händelse kom jag att slå på svt igår och Dokument utifrån. Det är tyvärr sällan man ser på svt nuförtiden och varje gång häpnas man över vilka bra program de gör. Gårdagens program handlade om hur lätt det är för hackare att ta sig in på lokala närverk. Detta beror ofta på att vi använder oss av ett gammalt krypteringsprogram, som säljarna säger är lika bra som det nya. Det är inte svårt att ändra till det nya som är säkrare men det talar de inte om då vi köper en router till hemmet.

Det gamla heter WEP och för en hackare kan det ta mellan 57 sekunder till 4 minuter att ta sig in på din dator. De kan lätt få reda på alla dina kontokortsnummer, inloggningar och vilka sidor du är inne på. Sedan kan de kapa dina kontokort och kopiera dem med enkla medel. Det finns t o m sidor på internet där du kan köpa kapade kontokort och handla för. Något som jag och säkert andra inte tänker så ofta på. Det kan stå en bil några hundra meter från din bostad, där det sitter en någon som just nu är inne på ditt nät.

Det krypteringsprogram du ska använda är WPA som är mycket svårare att ta sig in på. Sedan ska du se till att ha chip på ditt kort och bara använda det. Var också noga med att kolla hur sidan ser ut på datan när du handlar på nätet. Öppna aldrig bifogade filer som du inte vet är säkra. Man kan inte vara för försiktig när man surfar på nätet. För det märks inte när någon är inne i din dator. Vill du veta mer om allt detta kan du gå in på svt dokument utifrån och läsa.

Lämna ett svar