Utrikesministern åter i Stockholm

Annonser

Efter nära 11 timmars resa är Carl Bildt hemma igen. På twitter skriver han att EU kommissionens strävan efter ett öppet Europa pågår och att man sätter åt Danmark som skärpt sin gränsbevakning. Man granskar om det strider mot schengenavtalet.

Jag kan förstå att Danmark vill ha bättre koll vid gränserna då det har smugglats in både det ena och det andra. Men samtidigt har de gått med i en gemenskap som gjort upp ett avtal om öppna gränser. Då kan man inte börja att göra egna regler efter ett tag. Främlingsfientligheten har fått ett fäste och det är säkert på grund av hoten från de muslimska länderna, efter muhammedteckningarna.

Det är klart att Sverige blir hjälpta av att Danmark har fler tullare vid gränsen. Detta gör att smugglingen stoppas tidigare. Men kommer nu andra länder att ta efter då många som tidigare slunkit genom nu skickas tillbaka? Problemen skjuts bort en bit och nästa land blir drabbat. Man kan undra vad detta slutar med. Kommer EU att slå igen gränserna mot resten av världen, eller ska vi öppna allt och låta det flöda fritt? Risken är stor att dessa ligor som livnär sig på smuggling kommer att helt ta över.

Det är en svår balansgång att bestämmar hur stängd eller hur öppen en gräns ska vara.