Jantelagen

Inom socialdemokratin härskar jantelagen och det är under deras styre vi svenskar lärt oss att leva efter den. Ingenstans i hela världen härskar denna sjuka lag. Du ska inte tro att du är förmer än någon annan. Avundsjukan föds ur denna lag och kvällstidningarna spär på allt vad de kan. Aftonbladet har återkommande artiklar som frågar vet du vem som tjänar mest i din kommun? Vad har jag för nytta av att veta vad grannen tjänar? Inte blir jag ett dugg lyckligare av att veta vad andra tjänar eller får mer pengar i min börs. Sådana artiklar föder endast avundsjuka och missämja. Därför tittar grannar snett på varandra och tisslar och tasslar så fort någon köpt en ny bil eller något annat spektakulärt. Hur kan de ha råd att åka dit eller dit ? Titta, nu bygger de om igen!

Socialdemokraterna själva driver jantelagen inom partiet och har alltid gjort det. Tage Erlander skrev år 1954 i sin dagbok: Trist att det ska vara så mycket skit i detta parti. Något som Tomas Bodström tar upp i sin bok. Han har upplevt det på nära håll och är mycket kritisk till detta. Ingen får synas mer i medierna än någon annan eller tjäna mer pengar. Det är fult att tjäna pengar enligt socialdemokraterna och gör man det ska man betala mer skatt. Allt för att man inte ska kunna köpa mer än grannen. Detta grundas redan i unga år och präntas in den kommande generationen som ska ta över.

De har ofta kritiserat allianspartierna för att inte redovisa varifrån de får sina pengar, medan de själva får en stor del från LO. Det har de stolt varit öppna med, men är det rätt att alla lo-medlemmar ska finansiera ett enda parti? I de senaste valen kan ju rimligtvis inte alla dessa medlemmar ha röstat på sossarna. Antalet anställda inom Lo har minskat och de är idag egna företagare. Något som socialdemokraterna förkastar och vill ha bort. Hur många av dem går i demonstrationstågen den 1:a maj ? De flesta inklusive mig tar denna dag som en extra ledig dag att göra något trevligt på. Så jag tycker att vi avskaffar 1:a maj som en dag för att sossarna ska manifester sina teser och ha den som en rekreationsdag för alla i Sverige.

Lämna ett svar