Det är val i Danmark i morgon torsdag

Vi i Sverige kanske inte bryr oss så mycket om valet i Danmark, trots att det påverkar oss eftersom det är vårat grannland. Det är stor skillnad mellan hur partierna samarbetar jämfört med Sverige som ofta arbetar i block. De vänsterorienterade på ena sidan och de högerorienterade på andra. I Danmark samarbetar man mycket över dessa blockgränser och är inte lika begränsade som vi är. Ofta bestämmer man vilka som ska vara kandidater till statsministerposten och det brukar vara två stycken som är tänkbara. Det är de två största partierna som bidrar med dessa. Därefter förhandlar man med olika partier om hur en regering ska se ut. Det behöver inte vara något parti som ligger nära utan det kan vara ett som ligger långt bort från det ledande partiet.

Tidigare val har främlingsfientliga partier haft stort inflytande och fått ministerposter. Hur det blir efter morgondagens val är ovisst, men högern har tagit avstånd från dessa partier och tänker inte samarbeta längre. Så valutgången är ganska oviss. Men man väljer väldigt mycket den person man anser kapabel att styra landet inte vilket parti man sympatiserar med.

I Danmark har man inte heller val vid bestämda tidpunkter utan statsministern utlyser nyval när han tycker att det är lämpligt. Han har en viss tid som han kan göra det på och ett sista datum. Därför blir också valupptakten väldigt kort, oftast endast två veckor. Så valarbetet pågår ständigt eftersom man inte vet när det kan bli val. Detta sätter extra press på partierna som måste försöka ligga på topp hela tiden. Allt verkar kanske lite rörigt men jag tror inte det endast är nackdelar med detta för danskarna slipper alla dessa tomma vallöften som vi i Sverige överhopas med under valår.

Lämna ett svar