Semester 2011 Normandie

Annonser

Vi fortsatte längst kusten mot Arromanches och tänkte titta på ställplatsen som finns där. Man har en vidunderlig vy över havet när man närmar sig detta samhälle. Ovanför finns ett museum och en parkering där vi inte stannade. Det var smala gator och vi var glada över att inte ha en större husbil för då hade vi inte kommit runt hörnen. En kvinna i personbil kom som ett jehu och körde rakt upp på trottoaren framför oss. Jag tror att hon blev rädd när hon såg oss komma. Sen var hon tydligen i chock för hon flyttade inte på bilen utan vi fick krångla oss förbi med minsta möjliga marginal. Det var fullt på den ställplatsen så vi åkte vidare till Longes-sur-mer och det var en helt fantastisk ställplats. Vi stod högt över havet och en bit bort fanns bunkrar med riktiga kanoner där tyskarna sköt ut mot de allierade.

Dessa bunkrar står ca 500 meter från själva kustremsan och är några av de få som fortfarande har sina kanoner intakta.

Det var riktigt spännande att gå omkring dessa bunkrar och man kunde gå in i dem också. Det fanns också nedgångar vid sidan av som soldaterna hade sina sovställen men dem ville inte jag gå ned i. Att sitta där under jorden och inte veta vad som pågick ovanför måste ha varit skrämmande.

Några bunkrar hade rasat och där var det taggtråd så ingen kunde gå in. Det var många turister och även ett litet centra som hade broschyrer och guider. Vi stod längre ned mot havet och hade en vidunderlig utsikt. Eftersom vädret var så härligt bestämde vi oss för att stanna en dag till i Longes-sur-mer.