Jag blir inte klok på dessa opinionsmätningarna

Förra veckan hade moderaterna gått upp och denna vecka har de gått ned. Hur kan det skifta från en vecka till en annan så mycket? 5,2 procentenheter upp och 4,5 procentenheter ned på några dagar låter ju inte klokt. Jag tog upp detta parti då det så markant visar på hur olika mätningarna visar. Vad har man egentligen för urval när man mäter? Att plocka tusen personer här eller där ger ju olika siffror, det kan väl vem som helst fatta. Man tycker olika i städerna och landsbygden, samt i olika landsändar. Vi är ca 9 miljoner människor i Sveriges avlånga land och 1000 personer är ju en knapp bråkdel av alla.

Sedan beror väl också mätningarna på vem det är som beställer och vilka frågor man ställer. Vissa mätningsinstitut styrs ju politiskt och då ställer man ju frågor på ett sådant sätt att resultatet blir till fördel för det parti man vill gynna. Jag har slutat att tro på dessa mätningar och försöker bortse från dem, men visst påverkar de ens tankesätt mer än man vill. Om en ny mätning görs nu så har väl socialdemokraterna gått ned igen på grund av budgetbråket i partiet. Ska man få något som kanske överensstämmer något så ska man mäta under en lång tid med samma frågor i olika delar av landet. Då kanske man kan få en viss uppfattning om hur folk tycker.

 

Lämna ett svar