Juholt har huvudvärk

Så skriver aftonbladet idag som ju alla vet är en rent socialdemokratisk tidning och nu verkar journalisterna vara allvarligt bekymrade. Lena Melin skriver i sin ledare att efter 7 månader så har Juholts politik havererat och det råder rena rama myteristämningen i partiet. Tvingas han nu att backa i budgetförslaget är det lika stor förtroendeförlust som när Mona Sahlin tvingades inkludera vänsterpartiet i valsamarbetet. Den vänsterfalang som såg till att Juholt petade bort Mona har nu ställt sig på tvären mot sin partiledare.

Troligen har han med budgetförslaget gjort ett försök att förnya partiet, men detta möter på starkt motstånd. Att inte höja a-kassan, eller infria löftet att pensionerna ska höjas så att de står i paritet med vanliga löner, samt att inte avskaffa rut-avdraget får det att slå gnistor i vänsterfalangen. Dessa frågor var ju det socialdemokraterna gick till val på och som deras väljare ville skulle genomföras. Så de kan känna sig totalt blåsta på alla vallöften som gavs. Detta inger inget förtroende för sossarna.

Vad som kommer att presenteras på tisdag är en fråga jag ställer mig i alla fall. Om Juholt backar så är det ett stort nederlag för hela hans politik och ett totalt haveri. Då tror jag inte att han sitter särskilt länge som partiledare. Han har inte lyckats förankra sina idèer hos de egna leden och de känner sig lurade.

Under hela sommaren har det varit mycket tyst från Juholt och man har undrat lite vad han håller på med. Så ploppar han upp och skriver en recention i Sydsvenska dagbladet, från operan Les Miserables som nu ges i Malmö. Det var väl inte riktigt det man ville läsa från en partiledare utan mer något om sin politik. Men han kanske tror att han ingår i en såpopera och allt bara är tjo och tjim.

1 svar på ”Juholt har huvudvärk

Lämna ett svar