Är programledare opartiska?

Denna fråga kommer upp i mitt huvud efter att Marcus Birro sparkats från Kvällsöppet på tv4. Han går ut med att han ställer upp som partiledarkandidat för kd och ett par timmar seanre tar han tillbaka det. Men då anser tv4 att han inte kan leda ett debattprogram eftersom han tagit politisk ställning. Det konstiga är att Gustav Fridolin arbetade som programledare i Kalla Fakta, tv4 under den tid han hoppade av miljöpartiet och nu är han språkrör i samma parti. Det finns fler exempel på programledare som sparkats på grund av att de haft någon släkting eller närstående som arbetat aktiv i något parti.

Jag tror inte att någon programledare är opartisk, eftersom alla har en åsikt och säkert också röstar vid valen. Även om de inte går ut officiellt att de sympatiserar åt något håll så gör de ju det privat. Detta märks rätt bra vid politiska utfrågningar och så måste det ju vara för vi kan ju inte frånta någon journalist rätten att ha en åsikt. Så det är löjligt att sparka någon bara för att man avslöjar var man står politiskt. Det kan ju vara bra för dem som ska utfrågas eller vara med i ett debattprogram att veta var programledaren står politiskt. Då kan man avgöra om man överhuvudtaget vill vara med och kan förbereda sig bättre på eventuelle frågor som kan komma. Man vet om den som leder programmet sympatiserar med någon.

Har man sedan någon släkting som är politiskt aktiv så ska det inte sätta käppar i hjulet för att arbeta inom media. Om jag har en syster som är kommunist så är det ju inte säkert att jag har samma åsikter som henne. Jag kanske anser att hennes åsikter är helt uppåt väggarna. Så hela resonemanget från tv4 är löjligt och de borde verkligen vara mer konsekventa i sin tillsättning av programledare. Men de kanske inte vill ha någon programledare som sympatiserar med alliansen och då ska de också vara så ärliga att de talar om det. Vill de bara ha miljöpartister, socialdemokrater och vänsterpartister ska de också ha det i sin kravspec vid anställningarna.

2 svar på ”Är programledare opartiska?

  1. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is great blog. An excellent read. I will certainly be back.|

Lämna ett svar