Någonting är mycket fel

Jag följer debatten om Juholts förhavanden och läser många ledare och fastande för en i aftonbladet som antagligen har satt fingret på kärnan i det hela. Juholt hävdar ju i alla intervjuer att socialdemokratiska partiet är ett samarbetsparti, vilket åtminstone jag tycker att de visat inte stämmer. Hela rödgröna samarbetet havererade ordentligt och är nu ett minne blott. Det är väl det största beviset vi har. Men det kanske är som Juholt säger att egentligen så är det ett samarbetsparti. De har samarbetat fler år med vänstern för att vinna val och regera landet.

Problemet är att sprickorna i det egna partiet har blivit så stora att de inte kan samarbeta själva. De som vill åt höger är i öppen konflikt med de som vill åt vänster. De pratar inte med varandra och läcker till media istället för att göra det. Svårigheten med att enas om en partiledare visar hur splittrade de är. När nu Morgan Andersson frågar partiledningen kring Juholt om de ska ställa sig bakom Reepalus förslag angående utvisning av kriminella invandrare, svarar de att de gör det. Fem timmar efteråt går Juholt själv ut och fördömer detta. Ett svek mot Andersson som måste kännas som en stor besvikelse för honom, eftersom att fråga partiledningen är lika med att fråga Juholt själv. Så nu undrar jag om det finns splittringar inom ledningen också.

Detta är inte bra då de inte ger samma signaler till folket och partivänner ute i landet. Juholt verkar som ett urspårat tåg utanför riksdagssalen och ingen kan få bukt med honom. De som är mot honom vill ju inte styra honom och de som ska vara med klarar inte av det. Kjell-Olof Feldt tidigare finansminister säger: att det är som ett stort svart hål, och tror inte att det socialdemokratiska partiet kommer att hämta sig från detta. Då menar han säkert inte bara allt som är kring Juholts affärer just nu, utan även den splittring som nu kommer ut i media. Alla tappar sugen då de byggstenar som varit socialdemokrati faller i bitar. Ett parti i splittring kan inte föra en stark politik i opposition och många anser att valet 2014 redan är förlorat. Vad ska de jobba för då?

Lämna ett svar