Hur ska vi få stopp på gatuvåldet?

Idag kan vi läsa om hur statsministerns yngste son blivit misshandlad i centrala Stockholm. Jag undrar hur många ungdomar som blev misshandlade under gårdagskvällen? Antagligen alltför många. Att vara tonårsförälder idag måste vara en fasa under de kvällar man vet att ens barn är ute. Men man kan ju inte låsa dem inne heller. Inte ens vår statsminister kan vara lugn. Vissa gäng är ute efter att slåss och de måste stoppas. Men frågan är hur?

Det finns både föräldrar och ungdomar som rör sig runt om i städerna för att försöka stoppa våldet. Men det verkar inte hjälpa. Fler poliser anser många och det kanske är rätt. Åtminstone fler poliser som rör sig runt de centrala delarna av våra städer. Som är nere i tunnelbanan och på bussarna. Kanske privata aktörer som securitas kan ha folk ute på stan. De kan hålla fast en våldsbenägen person, se när något är på väg att hända och larma polisen.

Tyvärr kommer flera oseriösa aktörer se detta som en möjlighet att tjäna pengar. Precis som vissa privatskolor, vårdhem mm. Men det kanske är bättre än ingenting. Kan man stoppa misshandel med hjälp av detta kan det vara värt det. Jag hoppas våra politiker tar upp detta och ser allvaret. Vissa stadsdelar är helt occuperade av ungdomsgäng, som Seved i Malmö och Hisingen i Göteborg. När man läser hur de beter sig mot polisen så blir man fruktansvärt orolig. Jag är glad att bo i en liten by på landet. Ett val jag gjort för att slippa detta våld.

Lämna ett svar