Riktnumren ska bort

Detta kan man läsa i dagens tidningar och ännu en gammal identitets länk försvinner. Jag har alltid tyckt att det var tråkigt när registreringsskyltarna på bilarna ändrades. Ett nöje man alltid hade då man var ute på vägarna var att se efter varifrån bilarna kom. Vi hade tävlingar om hur många man kunde se från varje län och tiden gick så fort när man skulle åka långt. Samma är det då man ska ringa någonstans. med riktnumrets hjälp ser man vart man ringer.

Så det är med blandade känslor jag läser denna nyhet. Men det är vältidens gång. För numera när man ringer en växel någonstans, vet man inte var man hamnar. Kommer ihåg hur förvirrande det var i början, när man sökte någon per telefon och fick höra att telefonisten inte kunde veta om personen fanns i huset eller inte. Då växeln befann sig i norrland och företaget i södra Sverige, hade inte telefonisten en chans att kunna veta om den man sökte var på arbetet. Nuförtiden kan man hamna i en datoriserad växel och en röst rabblar, tryck på 1 om du vill bla bla, tryck på 2 osv. Äldre människor fattar inte ett dugg av detta och har svårt att uppfatta vad de ska göra. Min far har gett upp och det är jag som får ringa till myndigheter och vårdcentraler.

Hur det kommer att se ut när jag själv är lika gammal som min far är idag, törs jag inte ens tänka på. Men om mobiltelefonerna blir mer och mer som små datorer så kanske man inte ens behöver besöka vårdcentralen för att förnya recepten. Tror att den fasta telefonin snart är historia och då kanske riktnumren försvinner automatiskt. Men visst känns det lite konstigt?

Lämna ett svar