Ännu en diktator har dött

Fast Nordkoreas diktator Kim Jong Il dog mer naturligt, av en trolig hjärtattack. För mycket arbete sade nyhetsuppläsaren i tv. Hans son som knappt är trettio år har fostrats till att ta vid efter honom, men om det verkligen blir så vet vi ine idag. På twitter diskuteras det mycket om hur det ska bli nu och om det kommer en maktdemonstration mot Sydkorea nu, som skärpt säkerheten.

Vi kan också se från nordkoreansk tv hur folk gråter över diktatorns död. Osäkerheten är stor och det är klart att folk är oroliga om hur det ska bli nu. Jag såg ett kort inslag om en nordkoreansk artist som sade att folk inte törs prata med varandra eller visa sina egentliga känslor. Detta känner man igen från den kommunism som tidigare fanns i Östtyskland, där de hade angivare överallt. Ett riktigt skräckvälde.

Vad många inte vet är att Kim Jong Il skickade gästarbetare till Khaddaffis Libyen. De finns fortfarande kvar där, eftersom de inte har tillåtits att komma tillbaka till Nordkorea. Många kanske inte vill heller efter att Libyen blivit av med sin despot. Troligtvis törs inte de ledande i Nordkorea låta dessa arbetare återvända då de kan berätta om hur det verkligen är i resten av världen. De får inte öppna ögonen på befolkningen i landet.

Nu väntar världen spända på vad som kommer att hända i landet.

Lämna ett svar