Skolverket har sagt sitt

Nu har skolverket kommit med sitt beslut om elever får ha heltäckande slöja eller inte i skolan sk niqab. Tidigare har man beslutat att skolorna inte får förbjuda det. Idag blir det läraren som beslutar om eleverna får ha det eller inte, allt beroende på om samverkan mellan elev och lärare försvåras. Jag kan tänka mig att detta blir ett svårt dilemma för lärarna och allt beror på vilken inställning man har till heltäckande slöja.

Sverigedemokraterna rasar förstås över detta beslut, medan vänsterpartiets Rosanna Dianamarka (ursäkta om stavningen är fel) menar att det borde istället vara tillåtet och hänvisar till religionen. Vilket är lite skrattretande eftersom kommunister anser att religionen är folkets opium och borde utrotas. Att sedan hänvisa till religiösa riter är okunskap eftersom det inte står något om niqab i koranen. Det är endast en sedvänja vissa länder infört för att freda sina kvinnor. Säkert i ett gott syfte men som försvårar vissa sysslor.

Jag anser inte att niqab ska finnas. Att bära slöja som täcker hår och kropp är upp till var och en, men jag tycker att det är obehagligt att prata med en människa vars ansikte inte syns. Man kan läsa i ansiktsuttryck en hel del och att endast se ett par ögon blir för min del opersonligt. Sedan blir ju talet sluddrigt med en massa tyg för munnen och man kan lätt missförstå vad personen säger. Så jag är mot det heltäckande. Men det är min åsikt och det finns väldigt många som tycker tvärtom. Men något religiöst är det inte i det. Då skulle man kunna hävda att könsstympning också är en religiös sedvänja.

Vad tycker du?

Lämna ett svar