En intressant ledare idag

Läste Lena Melins ledarkrönika idag och tycker att hon tar upp flera intressanta aspekter på svensk politik idag. Vi kan läsa i media att socialdemokraterna har gått upp 2% i opinionsmätningarna och för svensk politik är det bra. Om det varit val idag skulle alliansen få lämna regeringsposten och det beror på att centern skulle få lämna riksdagen. Men frågan är vad vi skulle få för regering då. Jag vet inte om någon annan reagerat på mediernas prat om block och då sagt det röd/gröna blocket, när det idag inte existerar två olika block. Detta har i alla fall Melin funderat på och ser som en hake vid ett val.

Alliansen har gått till val på ett gemensamt regeringsalternativ och stått eniga. Detta har gjort att vi väljare vetat exakt vad vi skulle få om vi röstade på något parti i alliansen. När s,v och mp gjorde detsamma sprack det rejält eftersom de inte alls var så eniga som de ville påskina. Socialdemokraterna har alltid haft som argument att allianspartierna varit oeniga, för att folk ska rösta på dem istället. Så har det varit tidigare innan de bildade ett block. Idag är situationen tvärtom. Oppositionspartierna har inget gemensamt valmanifest och skulle de komma till regeringsposition, vet ingen inte ens de själva vilket regeringsprogram de skulle ha.

Skulle det bli idel kompromisser där vi får se hur något av partierna får ge avkall i sina frågor? Osäkerheten är stor och skulle de ens klara att regera ihop idag? Inte tror väl socialdemokraterna att de ska kunna bli lika stora som de en gång var? Miljöpartiet är ett parti på frammarsch vilket kan betyda att de kan bli större än sossarna. Många frågor kommer upp i huvudet vid ett sådant scenario. Idag har Löfvèn öppnat för diskussioner om kärnkraften med regeringen, vilket är helt motsatt det miljöpartiet skulle göra. De vill ju avveckla den helt och ersätta den med andra energikällor. Det bådar ju inte för ett gott samarbete vid en regeringsbildning.

Detta ska bli mycket intressant att följa.

Lämna ett svar