Situation Sverige

Våren är verkligen på väg till Sverige nu och i morse hörde jag de första flyttfåglarna flyga över himlen. Med en gång kändes allt mer positivt även om ingenting egentligen har förändrats. Tror många längtar efter värme och grönska nu. Även jag som vet att när löven börjar spricka ut så kommer snuvan och ögonen rinner. Jag tar det gärna för nu behöver jag se något positivt.

Såg Jan Björklund i Agenda igår och håller med om det han sade. Jag har länge tyckt att vi måste införa lärlingsplatser för att ungdomar ska kunna komma in på arbetsmarknaden. Varför pratar så många politiker om att flera ska beredas studier? Har de inte förstått att de ungdomar som går arbetslösa är enormt skoltrötta och inte vill studera. De vill ut på arbetsmarknaden och jobba. Problemet är att de inte har ett yrke och därför är det bra om de kan få chansen att lära sig ett. I Danmark har de detta system och det är inte bara ungdomar som kan få ett lärlingsjobb, utan även äldre. Detta gör att folk inte är lika rädda för att sadla om när de har svårt att få arbete inom det yrke de är utbildade till.

Så politiker lägg ned detta med att alla måste studera. Nedvärdera inte vissa yrken utan se till att det finns möjlighet att arbeta med det man kan och vill. I flera artiklar har jag läst om människor inom olika yrkesgrupper som känner att de inte uppskattas. Lönen visar att de inte är det. Men varför ska alla jämföra sig med andra yrkesgrupper istället för att rikta in sig på sin egen. Som dessa sjuksköterske elever som nu gått ut med att inte ta sommarjobb med lön under 24000:-/mån. Lärare som kräver enorma summor i lönehöjning. De har studerat flera år och anser att då ska de också ha lön för det. Vad de inte förstått är att deras äldre kolleger inte tjänar mer och att de i såfall skulle ha en lön på 30000:-/mån. Vilket de inte har idag.

Företagen friställer människor för att skära ned kostnader och arbetstillfällen förloras. Detta är något politikerna skulle titta på och facken ta tag i. Vad gör de fackliga organisationerna egentligen? Ut och berätta och låt ungdomar som inte har eller har haft jobb få en chans att gå med. Det spelar ingen roll vilken regering vi har för alla har misslyckats när det gäller att skapa jobb.

Lämna ett svar