Morgonfunderingar

På lokalnyheterna i morse, sades det att en grupp människor ska försöka lära oss att handla ekologiskt, när det gäller kläder. Man påpekade att det går åt 25 liter vatten för att tillverka en enda t-shirt. Enorma mängder går alltså åt vid tillverkning av kläder. När då dessa tillverkas i länder med dålig tillgång till vatten, så utarmas dessa läner på naturresurser.

Jag kommer så väl ihåg när Sveriges textilfabriker lades ned och flyttades till Indien och andra låglöneländer. Det var inte lönsamt att ha tillverkningen i vårat land. De största fabrikerna låg i Borås och Norrköping. Städer som ligger vid stora vattendrag och med stora naturtillgångar. Eftersom jag bott i Norrköping och vandrat runt i staden, har jag sett hur dess textilindustri i princip stod på vattnet. Man byggde byggnaderna mitt på Motala Ström. Men tyvärr ville arbetarna ha löner som de kunde leva på och då flyttade ägarna alltihop, till länder som har långa torrperioder och i övrigt är fattiga på naturtillgångar.

Detta skedde på 70-80 talet och eftersom vi haft en socialdemokratisk regering i 45 år nästan utan avbrott, så kan vi tacka dem för detta. Men det var inte endast textilindustrin som försvann, utan i stort sett alla varv också. Tusentals människor blev arbetslösa och sedan har nedläggningarna bara fortsatt inom andra branscher.

Vi vanliga människor får leva med efterverkningarna idag och ska lära oss att köpa närproducerat. Troget har vi kört Volvo och Saab i alla år. Jag köpte äpplen igår och valde svenska framför holländska och indiska. Så nog tänker man sig för i affären och försöker välja närodlat. Men vissa produkter produceras inte i Sverige längre, så det blir svårt. Hur ska vi få tonåringar att sluta köpa så mycket kläder? Vissa bloggar handlar bara om kläder och att köpa nytt hela tiden. Detta påverkar dem som läser bloggarna och de vill naturligtvis också ha lika många plagg. De flesta klädmärken har sin tillverkning i t ex Indien och köper vi färre kläder här, så kanske människor i de länderna blir utan arbete. En svår sits hur man än gör.

Lämna ett svar