Det är bokens dag idag

Annonser

Jag tycker att det är bra att man inrättat en dag för boken. Under hela min uppväxt har böcker varit ett viktigt inslag och något som verkligen berikat. När jag någon gång var sjuk, fick jag alltid en bok att läsa. Då var det inte så farligt att vara sjuk och dagarna blev inte så långa. Jag följde med mina föräldrar till biblioteket en gång i veckan och lånade böcker. Det var spännande och jag fick alltid låna sex stycken varje gång. Eftersom jag lärde mig läsa som femåring, läste jag ett litet stycke varje kväll innan det var dags att sova. När jag blev äldre var böckerna mitt sällskap regniga dagar och på kvällarna då jag inte fick vara ute. Med två tv-kanaler var utbudet inte så stort för barn och då var böckerna ett bra sällskap.

När vi skulle åka på semester så bunkrade vi upp med ett gäng böcker att ta med. Så boken var ett viktigt inslag i mitt liv redan från början. Idag älskar jag att öppna en ny bok och känner en spänning att få ta del av innehållet. Att få ta del av någon annans liv och leva med, långt bort från mitt gena liv som kanske inte varit så roligt alla gånger. Boken har varit en vän för mig vid ensamma stunder.

Idag är det många barn och ungdomar som aldrig öppnat en bok och jag tycker alltid synd om dem. Tänk, så mycket de missar. Så mycket klokskap och kunskap de inte får ta del av. Bara att få läsa om andra som kanske tänker och tycker som jag, har gjort att jag känt mig stark och att jag inte är ensam.

Jag vill verkligen lyfta fram böckerna och få andra att läsa mer.