Nyhetsmorgon idag

Annonser

Såg nyhetsmorgon idag, som tog upp ungdomsarbetslösheten. En viktig fråga som verkar oerhört svår att lösa för alla partier. Många ungdomar hoppar av gymnasiet då de är skoltrötta, vilket innebär att de istället söker jobb. Åldern gör att de har svårt att ens få de enklaste jobben, eftersom de konkurrerar med de som gått ut gymnasiet. Ett gymnasiebetyg idag är inte värt speciellt mycket och har man gått en teoretisk linje ger det ingenting. Då måste man läsa vidare med inriktning på ett yrke. Detta vet dagens ungdomar och känner att det är meningslöst, då de inte orkar ge fler år efter gymnasiet till studier. Samhället idag är tufft för de unga, då det gäller att ha fräcka kläder och en massa teknikprylar. För att skaffa sig det måste man tjäna pengar, vilket man inte gör då man studerar.

I nyhetsmorgon ställer de arbetsmarknadsministern Hillevi Engström mot socialdemokraternas Ylva Johansson. De ska debattera och argumentera om hur de ska fånga upp dessa skoltrötta ungdomar. Då står Ylva och rapar upp de gamla sosialdemokratiska argumenten om att de ska se till att fler får gymnasiekompetens. Jag sitter med gapande mun och undrar i vilket årtionde hon lever. Detta är precis det de hade som mål när de satt i regeringen och inte fungerade. Man kan inte tvinga någon till att studera. Däremot blir jag glad när jag hör Hillevi säga att de ska inrätta lärlingsjobb och ungdomspraktik, så att ungdomar får in en fot på arbetsmarknaden. Det är ju precis det de vill.

Rent spontant reagerar jag också på Ylvas sätt att debattera. Hon kör sitt race i smattrande stil och verkar vilja attackera hela tiden, avbryter och verkar otriligt nervös. Hillevi är lugn och sansad vilket får mig att känna att hon är trovärdig. Hon låter Ylva prata till punkt och ger svar på de frågor hon får. Det känns som att hon vill något med det hon säger och inte bara hysa till statistiken med konstgjorda utbildningar.

Nu ska det bli enormt intressant att läsa sossarnas skuggbudget och se hur de tänker finansiera allt, eftersom det är något de mörkat ända sedan Löfvèn tillträdde som partiledare.