Vems ansvar är det?

Morgonens fråga i svt, handlar om ansvar. Ett hundratal barn har drabbats av narkolepsi, efter att de fått influensavaccin. Vilket är mycket tragiskt för dem. Livet har förändrats drastiskt och de kan inte göra alla saker de gjort tidigare.
Visst kan det kännas fruktansvärt orättvist att detta ska hända just det barnet och den familjen. Staten ville ju att alla skulle vaccinera sig. Men de litade på läkarna och det måste man väl kunna göra när det gäller frågor som handlar om medicin. Vi får ju recept utskrivna varje dag. Troligen drabbas någon av biverkningar från medicin hela tiden.

Det jag reagerar mot är att folk ofta kräver att staten ska ta ansvar när liknande saker händer. När det gäller läkemedel så har man gjort det genom att stifta lagar om läkemedelsförsäkring. Då får man ekonomisk kompensation om biverkningar uppstår.
I detta fall då barn drabbats, vet man inte idag vad eller hur det kommer att påverka varje individ i framtiden. Därför har de fått ett engångsbelopp till att börja med. Nu vill den förening som bildats att ett fastställt belopp ska ges. Vilket måste vara svårt då sjukdomen drabbat alla väldigt olika.

Läkarna och regeringen uppmanade alla att vaccinera sig. Men det var upp till varje enskild människa att bestämma hur man skulle göra. Vad många års socialdemokratiskt styre gjort med oss är att kräva att staten ska ta ansvar för allt i våra liv. Men vi har själva ansvar för vad vi gör eller inte gör. Det vi kan kräva av staten är att det finns lagar som reglerar ansvar vid olika tillfällen. Så att företag håller sig till dessa och att de får betala eller straffas om de bryter mot dem. Därför tecknar alla företag försäkringar, så att de kan betala ut som i detta fallet skadestånd. När ett företag håller sig till lagen och följer de regler som gäller, kan eller ska inte staten ingripa.

Vi lever inte i ett kommunistiskt land, utan i ett demokratiskt som styrs av en regering som stiftar lagar för att skydda oss. Så kräv inte att stat och regering ska ingripa hela tiden.

Lämna ett svar