Har funderat många gånger på ett fenomen

Vi har husbil med toa och vattentankar. Det gör att vi har allt vi behöver för ett bekvämt liv när vi är ute med den och klarar oss bra utan allt det som en campingplats erbjuder. Därför står vi ofta på platser utan el och klarar oss bra över en helg. Men efter tre dagar är tankarna fulla och vi behöver fylla på med nytt vatten. Därför står oftast inte husbilarna stilla mer än max tre dagar. Antingen flyttar man till en ställplats med tömningsmöjligheter och vattenpåfyllning eller åker hem om man kan göra det där på någon serviceanläggning som t ex en husbilsfirma. De brukar ofta erbjuda just en sådan service för att få kunder. Detta är något som vi husbilsägare anpassat oss till och lever med.

På senare år har det dykt upp fler ställplatser för oss husbilsägare, vilket vi uppskattar. Med över 60.000 husbilar i landet är behovet stort och nu har båtklubbar och kommuner öppnat upp för ställplatser i gästhamnar. Då alla uppställningsplatser för båtarna står tomma under den tid på året då de ligger i sjön är det ju en utmärkt idé. Då kan de få in pengar och el finns oftast så de husbilsägare som vill ha det kan få en chans att ladda upp batterierna. Men ett problem som vi har upptäckt är att det sällan finns möjlighet att tömma tankar eller toa. Vilket är lite märkligt, då även båtägare måste behöva tömma både tankar och toa. Så min slutsats har blivit att de tömmer all skit i det vatten de åker omkring i. Idag kunde jag läsa i sydsvenskan att två badstränder i Malmö är avstängda på grund av att man hittat tarmbakterier i vattnet.

Jag har ofta sett att barn dyker från båtarna då de står i gästhamnarna. De badar i sin egen skit och de kemikalier de släpper ut. Detta känns olustigt tycker jag och obehagligt. Jag har aldrig sett en båtägare komma och bära på någon portapotti eller liknande bajstunna. Men de större båtarna måste ju ha sådana då de är ute långa perioder utan att gå in i en gästhamn. Inte undra på att våra vattendrag blir förorenade och fiskar dör. Borde inte även båtfolket värna om miljön. Läste även att under sommaren färdas 16.000 båtar på Göta Kanal, vilket är rätt mycket. Vi har ju alla sett filmerna om just den kanalen och hur folk ramlar i kanalen till höger och vänster. Hur skitit är inte det vattnet?

Önskar att någon kunde förklara detta fenomen för mig. Om båtägare inte släpper gråvatten och skit i vattnet, vad gör de av med den?

Lämna ett svar