Allas ögon på sig

Annonser

Många svenska ögon har President Obama på sig i allafall idag. Man måste ju säga att han har ett häftigt flyplan och alla bilar som fraktats hit går ju inte heller av för hackor. Men så är han ju en av världens mäktigaste män och när han talar lyssnar alla. Detta måste ju vara en fjäder i hatten för vår regering, att ha lyckats få till ett besök. Om det kan ge några extra röster i nästa val är väl osäkert, men för Sverige kan det vara väldigt viktigt. Jag ser ju hellre att Obama besöker vårt land än att Putin kommer hit. Andra skulle kanske inte hålla med mig, men det får de tycka då.

Själv hade jag inte haft något mot att vara född i USA och leva där. Troligtvis kommer jag aldrig att resa dit, då det skulle bli arbetsamt att antingen lämna hundarna hemma eller att ta med dem. Jag får hålla mig till våra Eu-länder och lider inte av det alls. Hela livet består av olika prioriteringar och jag gör mina, medans andra gör sina.

Mest glad över detta besök är jag då det är den första icke vita president som är här. En demokratisk människa som ser vårat land som något viktigt i världen. Om någon av hans föregångare hade besökt vårt land, så hade det inte alls varit lika intressant. I Stockholm planeras ju en del demonstrationer och visst är det viktigt att protestera mot det man inte anser rätt. Men jag tror inte att demonstrationer ger någon effekt och Obama kommer aldrig att titta på dem. De når inte honom med det de vill säga då hela staden där han ska vistas är avstängd.

Många har åsikter om vad Reinfeldt borde diskutera med Obama, men den agendan är nog redan satt innan allt var klart för att han skulle komma hit. Det är nog inte lätt att bara prata om vad man vill, utan följa de direktiv som getts.