Vi ångrar oss

Läser idag om att Grekland nu går med på EU:s krav. När tidsfristen gått ut ångrar de sig och plötsligt kan de ändra sin politik. Så varför ska de ha en folkomröstning? Det kanske inte blir någon sådan efter dagens avslöjande. Undrar om de åkt hem och satt upp alla pengar på griffeltavlan, för att sedan gråta en skvätt? De har förstått att det inte går att fortsätta slöseriet med pengar man inte har. Alla vet att det inte går att betala skulder med nya sms-lån. Tillslut går allt åt skogen och det blir konkurs.

Det som gäller är att dra ned på utgifterna och visa vilja att betala de skulder man har. Då kan långivare hjälpa till och göra villkoren mildare. Men först måste man visa att man menar allvar. Det blir tufft för grekerna hur man än gör. Men att ha så låg pensionsålder som femtio år, fungerar inte. Man måste få in pengar från hotell och restauranger, så en moms är att rekommendera. Sedan får man se vilka skatter som måste höjas.

Tyvärr, har den nuvarande regeringen lovat alltför mycket och sitter nog rätt löst. Ett nytt val är inte otänkbart och om grekerna tror att de då kan fortsätta som hittills, drömmer de.

Det ska verkligen bli spännande att se vad som händer, då detta är en ny situation i Europa. Inget land har slösat lika mycket för att sedan inte vilja betala tillbaka sina skulder. Både Spanien och Portugal var illa däran, men har lyckats vända på det. De är inte på samma nivå som innan, men situationen är betydligt bättre idag än för fem år sedan. Det tar tid att få ordning på en ekonomi som man skött slarvigt. Man måste försaka en del saker för att få ordning på den.

Lämna ett svar