Dela med mig

Som jag skrev tidigare letade jag efter tips hur man kan göra rent ugnen. Vi brukar värma baguetter på helgerna till frukost. Det är så gott med varmt bröd och de blir så frasiga. Mums. Igår när vi kom hem efter långrundan med hundarna satte vi på ugnen och stoppade in brödet. Jag satt vid matbordet och ser hur köksdelen börjar fyllas med rök. Snabbt upp och öppna dörren till altanen och ut i trädgården, mannen tog andra vägen och öppnade till garaget och trädgården. Pjuhh, larmet hann inte börja tjuta och röken lättade. Bröden var inte svarta utan precis som de brukar. Det var inte de som brann, utan något annat. När ugnen hade svalnat öppnade vi ordentligt och såg att folien som låg under hade en svart sörja. I torsdags lagade nämligen mannen kyckling i ugnen och det var både ost och annat gojs som pyst över ned på folien.

Jag har hittat ett bra tips på rengöring av ugnen och tänkte dela med mig av det. Du behöver vatten, bakpulver, sprayflaska,vinäger, en skål och en trasa att torka med.

Man börjar med att ta ut galler och eventuella plåtar. Sedan blandar man lite bakpulver med vatten i skålen och rör om så att det blir en pasta. Sedan smetar man ut pastan i ugnen. Det blir brunt när man gör det. Låter ugnen stå i minst 12 timmar. Då torkar man av ugnen med en våt trasa. Allt kanske inte går bort utan det är en del fläckar kvar. Häll lite vinäger i sparayflaskan och spreja hela ugnen. När vinägern möter bakpulvret bildat ett skum. Torka av ugnen med våt trasa. Sätt ugnen på låg värme i 20 minuter så att den torkar ut. Sedan är den klar att använda.

Vi tänker prova detta idag och jag återkommer och berättar om hur det blev. Mannen är inne på att köpa en ny ugn, men jag försöker hålla mot. Det kanske blir jättebra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.