Jobben försvinner

Ser just nu ett intressant program om hur jobben försvinner i snabb takt. Tidigare var det så att industrier placerade sin tillverkning i östländer och i Asien. När lönerna i dessa länder höjs tar de tillbaka tillverkningen, men problemet är att då har tillverkningen till stor del automatiserats. Alltså färre som behövs i tillverkningen och de som behövs måste ha högre utbildning. Datorerna tar över mer och mer av mänskligt arbete. Det en dator klarar idag av våra hjärnors kapacitet, kan de klara flera hjärnors arbete om några år.

Ett exempel är bilarna som är självkörande. Idag är de inte riktigt en verklighet då de inte klarar av alla problem i dagens trafik. Men tänk om man gör vissa filer för dessa självkörande bilar som slipper ha med någon människa att göra mer än att transportera dem? Det kanske inte ligger alltför långt borta.

Vad ska vi människor göra då? Kanske arbeta färre timmar i veckan och lära oss leva på en lägre inkomst? Detta problem behöver inte jag tackla då jag närmar mig slutet på min arbetsfas. Jag närmar mig pensionsåldern. Det är de som kommer efter mig i ålder som drabbas av dessa problem. Men en självkörande bil vore kanske en bra sak för mig och alla andra som blir äldre?

Vi kan inte hejda denna utveckling mot datorer som sköter det mesta av arbetet. Samhället blir mer sårbart för intrång och det jag skulle satsa på om det vore så att jag skulle välja utbildning, var datorer och förbyggande av intrång. Eller så skulle jag vända ryggen åt allt detta och ägna mig åt djur. Tror inte särskilt många kommer ha ett fast jobb i framtiden, utan arbeta med projekt och sedan byta när det är klart.

Så svårt och komplicerat det är att vara ung idag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.