Sopsortering

Igår fick vi hem en broschyr att de ska byta ut våra soptunnor, för nu ska här sopsorteras. Fyra olika kärl ska det tydligen vara. Ett för glas, men vi kastar inte mycket glas utom whiskyflaskor och någon tom syltburk då och då. Sedan ska det vara en för plastförpackningar. Eftersom förpackningsindustrin håller sig till plast kan det bli lite sådant. Men hade det inte varit enklare att kräva att de som packar in maten, använder material som bryts ned av sig självt? Sedan skulle det vara ett fack för papper, huj det facket borde vara stort. Så mycket reklam och annat pappersjox vi får varje dag. Det sista facket ska vara för matavfall. Det facket kommer att bli väldigt tomt, eftersom vi i princip inte kastar mat. Om nu inte äggskal räknas in i det, för vi äter ägg varje dag. Med två hundar som äter allt som vi tillåter dem att få, blir det inga rester. Jo, så var det citronskal då, eftersom vi dricker citronvatten på morgnarna.

Min undran nu är hur stor soptunnan kommer att vara och om vi måste bygga om köket? Det kan ju aldrig räcka med en hink under vasken, eller är det meningen att vi ska stå och sortera på gatan? Som det är nu knyter vi om påsen med räkskalen på lördagar och lägger i tunnan. Jag tänker baske mig inte ha ett kärl under vasken med räkskal och hur illa kommer det inte att lukta ute på garageinfarten. Tur att vi inte äter surströmming. Bläää.

Alla råttor kommer att älska dessa soptunnor och när sopbilarna kommer för att tömma blir det kalas. Sopgubbarna är riktigt duktiga på att drälla saker på gatorna och det blir ju mumma för råttor och möss. Men Anticimex klappar säkert händerna.

Undrar var jag ska tömma dammsugaren? Vi kör påslöst och sopgubbarna har klagat på att vi tömt hundhår och damm i soptunnan. Lägg det i en påse och knyt, sade de till mig när jag frågade hur de ville ha det. Men hundhår är organiskt och borde kanske gå under matavfall, eller ska det bli i plastfacket om vi lägger det i en påse?

Vem ska kontrollera att alla slänger i rätt fack? Kanske blir det soppoliser som går runt och snokar i alla tunnor?

Men en sak är bra med att vi får nya soptunnor och det är att vi blir av med vår gamla som sopgubbarna slängt sönder. Sedan anser jag att taxan för sophämtningen skulle sänkas eftersom vi gör grovjobbet själva.

Nästa steg blir väl att all får köra till sopstationerna själva med sina tunnor, åtminstone vi som bor i hus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.