Etapp 2 på resan

Idag har vi åkt ca 80 mil. Allt har gått bra och hundarna har mest sovit mellan rastningarna. Jag bjöd på en brunch när vi kört till Nancy och det gjorde oss gott. Hundarna fick korv.

Vi hamnade i lite stau utanför Köln, men blev aldrig stående. Men nog känns det i huvudet att man åkt långt. Nu väntar en god middag med ett glas rött och så hoppar vi i säng. För i morgon kör vi till Sverige och startar vid soluppgången.

Ikväll bjuder jag på en vacker solnedgång från fina Rinteln i norra Tyskland.

8 svar på ”Etapp 2 på resan

 1. Nu går det verkligen undan förstår jag. Verkligen bra jobbat. Efter vad jag har förstått så är ni 3 som kör.
  Gäller sedan att vänta på att själen ska komma ikapp men det hinner ni nog med när ni har kommit till Sverige.
  Hörde i dag att passen tar lång tid att få, upp till 7 månader på grund av materialbrist. Men ett ID kort går snabbare att få och det är prissänkt till 100:-. Gäller lika som pass inom Schengen. Kanske något att fundera över?

  • Nu behöver inte jag köra då de två herrarna sköter den biten. Men det går så bra.
   Våra pass går inte ut förrens i september och jag ska söka nytt körkort när vi kommer hem igen. De franska körkorten gäller som leg. i hela Europa då det står var man bor.
   Nu har vi 57 mil till Sibbarp i Malmö och nu ska vi ta det lugnt. Lite shopping blir det, men inget mer.

 2. Skönt att det gått bra hittills!

  Instämmer med Eva i att det i samband med ny passansökan är absolut optimalt att ansöka samtidigt om internationellt ID-kort. Det stämmer tyvärr inte alls att franska körkort gäller som legitimation i hela Europa (och jag har ett sådant och det står faktiskt inte alls var man bor, bara var man är född). Körkort som legitimation existerar bara i Sverige och det måste också bytas, antingen vart femte eller vart tionde år, beroende på behörighetsgrad.

  Mitt franska körkort utfärdades 2018 och är giltigt till 2033 vilket är mycket bra. Och det behöver inte bytas till ett svenskt om jag inte vill, det gäller inom hela EES. Det tog däremot extremt lång tid att få detta kort, det är visserligen förenklat numera och sköts endast digitalt men det är väntetider på upp till två år!! Samma skandal i Frankrike som med den svenska passhanteringen. Och om ni tyckte omregistrering av bilen hade sina svårigheter så är körkortsprocessen en klart mycket större prövning. Just sayin’. Och de råd och erfarenheter jag delar här har att göra med att vi själva har gått igenom exakt det här och faktiskt vet vad det handlar om!

  Så tips är att byta ut det svenska körkortet också i samband med passbytet. Plus skaffa ID-kort. Med ett sånt behöver du aldrig legitimera dig med passet!

  • Vi har diskuterat detta med id-kort och ska ansöka om det.
   Beträffande franskt körkort är det nya bestämmelser och man får ett provisoriskt tills det riktiga kommer. Precis som vi fick provisoriska regplåtar.
   Det tar några månader att få körkort och det nya gäller även som id-kort fr o m förra året.
   Tycker nog att omregistreringen av bilen gick väldigt lätt. Men vi tog ju hjälp av vårat garage, bara att samla ihop alla uppgifter som behövdes. Tog en månad drygt att få nya plåtar.
   Det gäller att hålla koll på vad som ändras när det har med myndigheter att göra. Blir nya bestämmelser varje månad.

 3. Så länge du har tid kvar innan ditt svenska körkort går ut har du en fördel (än så länge) att behålla det i Frankrike. Du omfattas då inte av de poängavdrag som olika trafikförseelser kan leda till i Frankrike. Och som
  I värsta fall kan leda till förlust av kortet och omtagning (på franska).

  Temporärt körkort har alltid utfärdats i väntan på det nya, det är inget nytt. De långa handläggningstiderna är fortfarande ett faktum. Man råds därför att påbörja ansökan flera månader innan körkortet går ut. Men gör man det för tidigt accepteras inte heller det.
  Din JR har rätt, som permanentbosatt i Frankrike måste du ansöka om franskt körkort, inte svenskt.

  Körkortet kan endast accepteras som id-handling under förutsättning att fotografiet överensstämmer med det på pass eller internationellt ID-kort. Det fungerar alltså inte som i Sverige där körkort nästan uteslutande används som id-handling. I Frankrike är det pass eller id-kort.

  Det bästa man kan göra är att be en körskola om
  administrativ hjälp, de flesta svenskarsom inte är insatta och talar franska gör det eftersom det här är betydligt mera komplicerat än en omregistrering. Inte alla körskolor har befogenhet att göra detta och många har lurats så det gäller att se upp.

  All information hittar du på ants.fr

  Lycka till med fortsatta resan!

Lämna ett svar